Stikkord

, ,

BildeHelseminister Jonas Gahr Støre sier han mangler verktøy til å skape livsstilsendringer. Det er nok riktig, men finnes verktøy han kan anskaffe seg. Han trenger sine gode evner og interesse for dialog, for verktøyene må utvikles på flere samfunnsområder. Her er noen forslag:

  • Få med deg kunnskapsministeren for å gjøre barnehager og skoler til mer aktive arenaer for helseopplæring og til å etablere gode vaner med daglig fysisk aktivitet og frukt og grønt.
  • Få samferdselsministeren til å sette mer fart i bygging av sykkelveier og trygge skoleveier slik at flere kan få hverdagsaktiviteten opp.
  • Få finansministeren med på å bruke avgiftssystemet mer aktivt for å fremme sunnere kosthold og bremse mer av det usunne.
  • Få næringsmiddelindustrien med på å realisere målet om halvering av daglig saltspising.
  • Få fastlegene til å bry seg mer aktivt om livsstilen til pasientene sine, for eksempel ved å spørre om røyking og tilby hjelp til røyeslutt
  • Skaff deg et større budsjett for helseinformasjon/påvirkning for å ta kampen opp mot reklamen som skal ha oss til å velge det som er usunt. Informasjon og påvirkning virker når det gjøres skikkelig.

I dag lanserer Helsedirektoratet kampanjen «Små grep-stor forskjell» som skal øke forståelsen om Nøkkelhullet og kostrådene. Dette i seg selv er et verktøy, men slike får større effekt om de kombineres med konkrete strukturelle tiltak, som kan gjøre det lettere for folk å leve sunt.

Vi forventer at helseministeren viser evne til å skaffe seg en skikkelig verktøykasse når regjeringens nye folkehelsestrategi skal utarbeides til neste år.