Stikkord

Bilde–         Vi lengter etter det hellige alminnelige, vi er drittlei av det jålete. Det sier presten Per Arne Dahl i Aftenposten i dag. Foranledningen er den fine historien om han som i helga skrev en nydelig nekrolog over sin nabo, en 88-åring på Torshov i Oslo.

Jeg sitter og tenker på at det kanskje var den samme lengselen som gjorde at jeg koste meg sånn på Kvamsøy i går.

Alminnelig var det egentlig ikke, for det var en storstilt feiring av Kvamsøy Helselags 100-årsjubilieum. På øya med 250 innbyggere, møtte 150 mennesker opp til festen. Forsamlingslokalet Høgtun var vakkert pyntet.

Men det var ekte og ujålete. Kortreist kultur, hjemmelaget mat. Både hornorkester og to kor, hjemmehørende på øya. På repertoaret sto blant annet «Ut mot havet» (naturlig nok, se kart. Ordføreren sa i sin tale at han har hatt mareritt om at orkesteret ikke skulle spille denne) og den nydelig «Gabriellas song». Kjent fra filmen «Så som i himmelen» om et annet kor fra et lite sted.

Med glimt i øyet, framfører to av helselagsdamene høydepunkter fra helselagets historie. Det er ikke småtteri som står på merittlista over hva laget har sponset av helseinnsats og organisert opp igjennom tidene. De har så definitivt reddet liv, og vært med å bygge landet. Jeg skulle ønske at det hadde vanket mer anerkjennelse for denne lavmælte samfunnsdugnaden gjennom tidene. Men både ordføreren og sparebanksjefen taler slik at vi forstår at de svært godt har forstått hva helselaget har betydd og betyr for kommunen.

Så er det bespisning, hjemmesmurte smørbrød og kaker som kunne vært både konfirmasjon og bryllup verdig. Ekte, og tilberedt med omtanke og flid.

Programmet gjennomføres profesjonelt, og med en høy presisjon som bringer arrangementet i havn i god tid før ferja går. Dette er folk som har organisert og arrangert før! 150 mennesker har hatt det hyggelig sammen en søndag ettermiddag, fått en dose historie, en dose kultur, god mat og inspirasjon til å fortsette å engasjere seg frivillig for andre, både lokalt og nasjonalt.

Jeg sier som vertinnen på Kvamsøy i går, en av Nasjonalforeningen for folkehelsens solide ildsjeler, drivende dyktige Kari Ristesund:

– E’kje det hærlig dere?