Stikkord

, ,

preview_COLOURBOX4767128

En hest i gryta monner godt. Det var vel det de tenkte på kjøkkenet til Findus og flere andre produsenter av ferdig lasagne. Nå er de avslørt. Hest er best, om det er hest du vil ha. Ikke om du tror det er okse du har kjøpt. Eller ku da, som det vel oftest er.

Mange av oss spiser gjerne dyr, men vi vil helst vite hvilket dyr vi spiser. Noen vil gjerne vite hvilken bonde og hvilket fjøs eller fjell dyret holdt til i også.

Jeg for min del vil gjerne ha det enkelt. Kan godt legge litt arbeid i å lage maten, men jeg vil slippe å gjennomføre en full analyse av bonden, fjøset, kraftforet, beiteområdet og slaktingen når jeg handler inn til middag. Enn si få gjennomført en DNA-analyse for å få bekreftet om det er riktig dyr som er oppgitt på pakken.

Jeg vil ha felles regler og fungerende tilsyn for både folk og fe. Jeg vil slippe å være mitt eget mattilsyn. Jeg setter pris på at norske bønder er pålagt å sørge at kuer kan legge seg nedpå i fjøset noenlunde mykt. Det må være greit at det er bonden som passer på dette, og ikke at jeg må leite etter et stykke kjøtt som kommer fra en gård hvor bonden er spesielt opptatt av kukomfort.

Noen ganger vil jeg ikke bare ha det enkelt, men superenkelt – og kjøpe mat i eske som kan settes i ovnen og gjøre seg selv. Men det er en fordel å helst vite om det er en pakke uhelse jeg har satt til steking, eller om det er greit nok.

At vi ikke vet hvilke dyr vi har på tallerkenen hører nok til sjeldenhetene. Men det kan være en hel del annet viktig vi ikke vet og som det burde opplyses bedre om gjennom matmerking. Så er det en del av innholdet i ferdigmaten vi rett og slett burde spares for, så det blir enklere å leve sunt.

I gjennomsnitt spiser vi dobbelt så mye salt som vi burde. For mye salt er en hovedmistenkt bak høyt blodtrykk, som igjen er på topp som risikofaktor for alvorlig sykdom.

Nasjonalforeningen for folkehelsen ønsker regler for hvor mye salt ferdigmat bør inneholde. Vi vil bør også få forbud mot transfett, som kun er godt for produsentene og skadelig for andre.

Hest solgt som storfe er juks. Men i samme slengen som det ryddes opp i dette, kunne det tas et tak i ferdigmaten slik at vi fikk en lettere jobb med å velge rett i butikken.