Stikkord

, ,

BildeNystekte boller er vanskelig å motstå. Jeg kan snakke for meg selv, men det vises også på salgsstatistikken. I en artikkel fra BT anslås det at vi spiste 40 millioner boller i fjor. Den mest effektive bollepusheren er Statoil, med salg av 19 millioner boller.

Du kan få en grei middag med den samme mengden kalorier som de rauseste bollene inneholder (sjokoladeboller 374 kilokalorier). Faller du for posen med tre, tilsvarer det bortimot et ribbemåltid. Men det er en dårlig løsning å hoppe over middagen for å kompensere for syndefallet på bensinstasjonen. Bollene fyller godt opp en liten stund, men sender kroppen på en blodsukker-berg-og-dalbane som ender opp i slapphet og nytt søtsug etter forholdsvis kort tid. Kroppen får verken nyttig næring, eller nok å gå på til å utgjøre et måltid, tross kalorimengden.

Før var boller & brus klassisk «hipp hurra-mat» til bursdager og annet som skulle feires. Mye av overvektproblemet vi sliter med, skyldes at festkosen brer seg ut i hverdagen, og ender som nye vaner og rutiner. Da sniker kiloene seg på, selv om vi spiser fornuftig til måltidene.

Vi kan ikke forby ferske boller. Det ville jo bli trist. Men det bør bli «andre boller» på bensinstasjonen. Det burde kunne gjøres noen grep slik at vi kunne få litt hjelp til å kontrollere impulsene når vi står der småsultne på vei hjem. Hvis vi byttet ut bollene med for eksempel et eple en del av gangene ville vi både redusere kaloriinntaket, og bidra til «fem om dagen». (Et eple inneholder ca 60 kilokalorier)

Bollepioneren blant bensinstasjoner, Espa bensinstasjon sier som en forklaring på sin suksess: «Alle ansatte skal spørre om kundene vil ha boller, og vi prøver alltid å få dem til å flere enn de hadde tenkt seg.»

Mitt forslag er at helseministeren innkaller alle de store bolleselgerne og ber om følgende:

  1. Plasser alltid innbydende fruktfat ved siden av bollene
  2. Opplys med tydelige tall hvor mye kalorier som er i hver bolle og i hver frukt. Både med skilt i disken og på bolleposene.
  3. Kutt ut regler om at ansatte alltid skal oppfordre til å kjøpe flere boller enn de ber om.

Helseministeren får vurdere om det finnes noen måte å pålegge salgsstedene dette, for det er ikke sikkert han får gjennomslag, selv om han er flink til dialog.