Stikkord

BildeNøkkelen til å opprettholde sin trivselsvekt, er balanse i forholdet mellom inntak og uttak av energi. Er du veldig aktiv, trenger du mye energi. Er du en sofasliter, trengs mindre. Sydpolfarere trenger omkring 6-7.000 kalorier daglig. Det er vanlig å anslå at en voksen dame trenger rundt 2000 kalorier. Spiser man rimelig sunt, og følger rådet om en halvtime i bevegelse om dagen, skal det ikke være nødvendig å telle kalorier. Men vil man ned i vekt, er det ikke så lett å komme utenom. Mange nettsteder gir hjelp til å beregne hvordan du kan få energiregnskapet i balansere.

En forutsetning for å kunne telle kalorier, er begripelig informasjon om hva maten inneholder. Vi trenger bedre merkeordninger, om vi som ikke er lidenskapelig interessert i kaloritelling skal kunne få utbytte av informasjonen på ulike varer.

GDA er en frivillig merkeordning som er innført av EU. Produktene som merkes med «Guideline Daily Amounts» oppgir hvor mange prosent en porsjon av matvaren inneholder av det daglige behov av fett, sukker, salt og totale kalorier. Det er mye nyttig informasjon å få ut av dette. Men et avgjørende punkt er hva som blir oppgitt som en porsjon. Her villeder mange produsenter.

Hvor stor er en porsjon? Det er jo omtrent som å spørre «hvor lang er en snor». Folk vil ha svært ulike oppfatninger av hva som er en porsjon. Veldig mange vil oppfatte at en halv liter Cola er en porsjon. Det vil si at når du kjøper en halv liter Cola, så har du til hensikt å drikke hele. Men Colaprodusenten ser det annerledes, og oppgir kalorimengden for en halv halvliter, dvs 250 ml.

Sammen med Nasjonalforeningen for folkehelsens ernæringsrådgiver, tok jeg en tur på nærmeste matbutikk på jakt etter GDA-merking. Undersøkelsen vår tilfredsstiller nok ikke krav til forskning, men inntrykket er at GDA-merking først og fremst brukes av de som har noe usunt å selge. Greit nok, hvis merkingen kan bidra til at vi reduserer inntaket av snop, salt og fett. Men på mange produkter blir kaloriene snarere kamuflert enn avslørt.

Utenpå en stor Japp-sjokolade står det for eksempel at 30 g er 120 kalorier. Vekten er 85 gram. Med andre ord mener Freia at en vanlig porsjon tilsvarer at du deler med ca tre andre, men har ikke forhåndskuttet den i tre. Mange vil spise hele greia, og da hadde det vært kjekt om det hadde stått hva alle de 85 grammene tilførte kroppen.

NHO har uttalt at fordelen med at det oppgis alt for små porsjoner var at de kunne «lære» forbrukerne å spise mindre porsjoner.

Skjønt noe blir veldig tydelig gjennom GDA-merkingen. En ferdigpizza oppgir at den inneholder 122 % av dagsbehovet ditt for salt. «Styr unna» burde den også vært merket med.

PS! Har du lagt merke til at noen matvarer er merket med Nasjonalforeningen for folkehelsens logo? Dette gjelder Vita Hjertego’ produkter, og er resultat av en samarbeidsavtale. Dette er hjertesunne alternativer, og anbefalingene som gis i forbindelse med matvarene, er noe våre spesialister i Nasjonalforeningens hjerte- og karråd kan stille seg bak.

Reklamer