Stikkord

,

Jeg må innrømme at inntil nylig, var min fremste referanse til begrepet «nudging», en gammel Monty Python-sketsj, hvor en slitsom type skal ha en annen kar til å forstå ham mellom linjene og egler seg innpå mens han hele tiden sier «, aiai, nudge nudge, you know what I mean..?»

Så viser det seg at begrepet er blitt et politisk virkemiddel. Skal du henge med i debatten om regjeringens nye folkehelsemelding, er det bare å lære seg det først som sist. I stedet for regulering og tvang, skal det nå dultes.

Nudging er altså dulting. Det å dytte noen forsiktig med albuen i det man ønsker å vekke noen for et budskap.

Dulting som alternativ til forbud og pekefingre er bra i mange sammenhenger. Det går en grense for hvor mye reguleringer vi finner oss i, og med vår grenseløse økonomi, er det klare grenser for hva som kan reguleres.

Dultedugnad, kalte Aftenposten det i en god kommentar. I Nytt på nytt sist fredag, fikk Jonas Gahr Støre både nevnt det, og demonstrert dulting.

Når det gjelder kosthold, kan dulting handle skikkelig merking. Ikke minst trenger vi tydeligere kalorimerking, slik at vi lettere kan få vårt daglige energiregnskap til å balansere.

Men før det kan bli noe dulting som folk vil legge merke til, skal regjeringen dulte til næringsmiddelprodusentene og servicebransjen:

 «Regjeringen vil invitere serveringsbransjen til samarbeid om mulig innføring av merking av energi- og næringsinnhold for mat og drikkevarer som omsettes til forbrukerne på serveringssteder, for eksempel ved at det angis i menyer eller ved oppslag. Dette tiltaket må sees i sammenheng med videre arbeid med nøkkelhullmerking.»

Er det med andre ord bransjen selv som skal bestemme om de vil gå for noe mer merking? Er det helt utenkelig at serveringssteder skal pålegges å oppgi hvor mange kalorier det er i maten de selger, for ikke si dytter på oss?

Heldigvis varsler regjeringen også vilje til å dulte med tydeligere virkemidler. Vi merker oss at det nå åpnes mer for å ta i bruk avgifter mer aktivt, selv om forbeholdene er mange. Det skal også legges mer vekt på informasjon om myndighetenes kostholdsråd. En kjepphest fra min side, er at myndighetene må gi tydeligere informasjon om å gå ned i vekt på en fornuftig måte – ikke bare hva som er sunt å spise.

På ett tydelig punkt vil regjeringen fremme forbud framfor bare å dulte: Regjeringen vil fremme forslag om å forby industriframstilt transfett. Bra! Her har det tydeligvis hjulpet at mange har dultet.