Stikkord

,

walking black shoes with red soxJeg må innrømme at jeg var blant dem som hisset meg littegrann opp over den nye LO-lederen sine uttalelser om trening og trim. Til VG 7.mai sa hun følgende:

–          Jeg synes det med trening nærmest er noe hysteri. Jeg hører de stresser av gårde på jobben, fordi de skal på trening. Jeg har ingenting imot å gå en tur, men da skal jeg kikke i butikkvinduene og nyte turen, i stedet for å pese og være svett når en kommer hjem.

Gerd Kristiansen har trådt inn i en av de mektigste posisjonene i det norske samfunnet. Da følger det et lederansvar med, som strekker seg ut over det å slå i bordet under forhandlinger. Gerd Kristiansens privatliv er hennes eget, men som samfunnsleder må du stå til ansvar for hvilke holdninger du er med på å skape.

Stillesitting (eller sittestilling som det ble da ellers alltid veltalende Jonas Gahr Støre fikk krøll på tunga i sin tale til Helsekonferansen i forrige uke) er en av våre tids viktigste helsetrusler, og av WHO ansett å være like viktig årsak til for tidlig sykdom og død som røyking. Den nye LO-lederen har gjort det tydelig at begge deler er en del av en livsstil hun akter å holde fram med.

Moralisme og pekefingermentalitet er pyton. Men det går an å havne i motsatt grøft også – at vi overhodet ikke bryr oss om andres helse. Regjeringen har nettopp lagt fram en folkehelsemelding som har som hovedbudskap at helse er et felles anliggende, ikke noe vi bare skal forvente at myndighetene forsyner oss med.  Å støtte hverandre i å ta vare på egen helse, og å skape et samfunn hvor det er lett å unngå helserisiko, er et spørsmål om solidaritet.

Vi kontorrotter, skal være forsiktige med råd om trim til folk som arbeider hardt fysisk. Men stadig færre gjør det, og dermed må vi motivere og legge til rette for aktivitet på annet vis. Det er lite konstruktivt å stille opp alternativene «treningshysteri» eller «sofaligging», slik Kristiansen bidrar til. Mellom disse ytterpunktene er det mange muligheter for nok aktivitet til å oppnå en god helsegevinst. For eksempel er det å delta i en en turgruppe et godt alternativ. Gerd Kristiansen er hjertelig velkommen til å forsøke en av Nasjonalforeningen for folkehelsens turgrupper!

Noen av de mange som har kommentert LO-lederens uttalelser, har skrytt av hvor bra det er at hun er ærlig, og tar et oppgjør med treningshysteri. Men som samfunnsproblem, er mangel på fysisk aktivitet langt mer alvorlig enn treningsmas.

Jeg tipper dette var omtrent det siste den nye LO-lederen kommer til å si om problemet med for lite røyking og fordelene ved sofaligging. Trolig hadde ikke Kristiansen en plan om å sette fnysing av myndighetenes helseråd tungt på dagsorden ved starten av sin ledergjerning. Trolig fikk hun seg en lærepenge om mediehåndtering. Mediene setter sin egen dagsorden om du ikke har din egen plan helt klar.

Håper jeg har rett.