Stikkord

,

Cork bottleFrP går i programmet sitt mot røkla når det gjelder tobakk og alkohol. Riktignok har Høyre også flere programposter som handler oppmyking av regler for alkoholsalg. Blant annet vil de «innføre en ordning med vinmonopol i butikk i områder uten vinmonopolutsalg..» (Lurer på om jeg bor i et slikt område, det er minst en kilometer til nærmeste pol.)

FrP «tror en mer liberal alkoholpolitikk vil føre til et mer avslappet forhold til alkohol og sunnere drikkevaner.» Etter tiltakene å dømme, går FrPs bekymring på at folk drikker for lite. FrPs tiltak vil sørge for billigere og enklere innkjøp, og for at ungdom under 20 også kan handle sprit. Dessuten:

  • Ja til reklame for tobakk og alkohol
  • Bort med vinmonopolet
  • Ned med prisen

Men FrP kan slappe helt av. For lite drikking er ikke et samfunnsproblem i Norge. Det har siden 1990 vært en betydelig økning i det totale alkoholforbruket. Fra 1991 til 2001 økte de registrerte alkoholforbruket fra et gjennomsnitt på 4,90 liter ren alkohol per voksen innbygger, til 6,62 liter i 2011, dvs en økning på 35 prosent. Her er grensehandelen og smugling ikke tatt med. FrP synes denne må kraftig opp.

I følge Vårt Land blir vår nye tollfrie FrP-kvote slik: 110 liter øl, 90 liter vin, 10 liter sprit og 20 liter sterkvin. (Vi er jo så vant til å kjøpe hele kvoten, hvordan i himmelens navn skal vi få til å bære dette hjem fra Gardermoen eller danskebåten? et kan bli veldig fullt på flytoget.)

Det kan se ut som om helseekspertene er uenige om alkohol. Det er de i liten grad. Økt alkoholforbruk gir negative utslag i statistikken for hjerte- og karsykdom, kreft, diabetes, leverskader, psykisk helse, skader, ulykker og vold. Det er heller ingen uenighet om sammenheng mellom økt tilgjengelighet/lavere pris og økt forbruk av alkohol. Kjedelig, men sant.

Veivalgene er ganske klare: Vil vi ha billigere og mer tilgjengelig alkohol, må vi ta store samfunnsmessige omkostninger med på kjøpet.

FrP vil også liberalisere røykeloven. Her har de selvsagt statistikken med seg, om de mener det er et problem med nedgang i røyking. Noe må gjøres hvis det skal opp. Da FrP ble dannet i 1973, røkte over halvparten av alle norske menn. I dag røyker bare 16 prosent.

Røykeloven skal ikke bare fremme mindre røyking, men beskytte oss mot ufrivillig, passiv røyking. Heldigvis er det vel ikke sannsynlig at FrP får noe stort gjennomslag for mer røyk i offentlige rom.

For heldigvis virker det som folk flest i Norge synes det er ok med både vinmonopol og røykelov.