BildeDikteren Benny Andersen har skrevet et lite knippe med hjernedikt. Et av dem er «et forsøg på at føre elskovspoesien up to date» med utgangspunkt i at man lenge har visst at det er hjernen og ikke hjertet som er hovedsete for følelsene. Diktet ender med setningen «jeg elsker dig af hele min hjerne».

Hjernen kunne fortjene mer oppmerksomhet. Vi kan ikke la være å tenke med den, men mye tyder på at vi bør tenke mer den – forske mer, passe bedre på. Så kanskje flere diktere kunne bidra?

Men selv om Amor først og fremst treffer hjernen, er det ikke tilfeldig at kjærlighetsdiktene er så fulle av hjertemetaforer.  Vi kan kjenne både romantikk og nedturer på pulsen.

«Knust hjerte» er faktisk ikke bare en metafor, men en medisinsk tilstand, på engelsk «Broken Heart Syndrome». I NRK-programmet «Brenner – historier fra vårt land. Kjærlighet» ble Maja Lisa Løchen, professor i samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø og en godt kjent hjertespesialist for oss i Nasjonalforeningen for folkehelsen, intervjuet om dette.

–   Hvor vondt gjør kjærlighetssorg? spurte Hans Olav Brenner fra førersetet i sin gamle Volvo Amazon.

Maja Lisa Løchen forklarte at det faktisk kan gi akutt hjertesvikt, og at det har hendt at de har fått inn pasienter ved sykehuset med symptomer som kunne tyde på hjerteinfarkt – brystsmerter, tung pust, kvalme. På røntgen er det ingen synlig årsak, likevel er det klart at hjertet ikke klarer å pumpe blod slik det skal.

–   Hvis man får en plutselig sorg, noen dør eller man blir dumpet, så skiller kroppen ut store mengder med stresshormoner, for eksempel adrenalinlignende stoffer som gir denne hjertesvikten, så det er en helt fysiologisk forklaring, sa Løchen.

De fleste overlever, men «knust hjerte» kan også bli fatalt.

Kjærlighetssorg blir ikke enklere selv om vi vet at det er adrenalin som gjør at hele kroppen kommer ut av lage og at det kan sette seg på hjertet i langt mer enn metaforisk forstand. Men kanskje gir det litt mer følelse av kontroll å vite hva som skjer fysisk når følelsene er i opprør? Kropp og følelser henger sammen, og god helse i både hjerte og hjerne handler mye om at de viktigste tingene i livet er i noenlunde i balanse – ikke bare at vi trener og spiser sunt.

Noe å tenke på når Valentin-dagen nærmer seg?