Stikkord

, , , , , , , , , ,

BildeDen enkelte av oss er ansvarlig for hva vi spiser, men det ville ha stor betydning om næringsmiddelprodusentene i større grad hjalp oss å passe på. Enkelt er det ikke når billige energibomber er tilgjengelig på alle kanter, og ferdigmaten er stappet med mer fett, salt og stivelse enn vi tror. Vi trenger både kunnskap og disiplin når vi skal passe på summen av salt, søtt og fett.

Det kunne se ut som et godt steg i riktig retning da en fresh og nyslanket Stein Erik Hagen nylig lovte sunnere mat på vegne av Orkla hvor han er styreformann og hovedaksjonær. Veldig mange av våre dagligvarer stammer fra ulike deler av Orkla-konsernet.

– Jeg må jo vise at jeg mener alvor med den sunne maten som nå er prioritert i Orkla.

 Vi bruker store ressurser på å legge om vår produksjon av mat til mer sunne matvarer. Alle skjønner jo at for eksempel karameller neppe noensinne vil bli helt sunne, men vi kan jo i det minste lage dem litt mer helsevennlige, sa Hagen til Aftenposten 28.januar.

Alle skjønner at heller ikke ferdigpizza kan bli helt sunt, i hvertfall ikke om den skal selge. Men en ny «grandis» med ost på begge sider er snart på vei til en butikk nær deg, i følge Dagbladet i dag. Hvem er det som har bedt om pizza med ost både under og oppå? Kan det være den samme Hagen som har lovet å hjelpe oss til å bli litt sunnere?

Kanskje, for i Aftenposten 7.februar er grandis-eierens budskap et annet.

Resultatene fra siste kvartal i fjor var svakere og «spesielt innen kjeks, snack og matvarer i Norge har salget gått tråere enn før».

 Dette må vi gjøre noe med, det er en utvikling jeg ikke liker og som må snus. Her vil vi nå ta et krafttak, sier Orklas styreformann Stein Erik Hagen til Aftenposten.

Så samtidig med at Hagen skal slanke seg selv videre, og bistå forbrukerne med bedre merking og sunnere mat, forlanger han et krafttak for å øke inntaket av kjeks og snacks. Dobbel ost er vel et ledd i dette krafttaket da, formoder jeg.

Det er penger å hente både i økt helsebevissthet og i å fortsette å spekulere i våre evner til å la oss friste. Et og samme selskap skal få oss til å frykte vekt, kolesterol og blodtrykk og få oss til å gi blaffen i det samme.

Det som et øyeblikk så ut som en skjerpet samfunnsmoral, viste seg dessverre å være dobbeltmoral.