Stikkord

BildeNoen spiser supermat for å være på den sikre siden – hvetegresspulver, spirulina, chiafrø, tørkede alger, alfablad og hva det nå er alt sammen. Jeg synes det er godt å vite at vanlig, variert mat fra nærbutikken er greit nok for en vanlig kropp.

Det heter seg at man skal lytte til kroppens signaler, men det er vel flere enn meg som kan oppleve at den gir den en del villende signaler i forhold til hva som beviselig er bra. Vi trenger litt kunnskap i tillegg.

Men vet vi litt om hvilken type mat vi bør spise mer av og hva vi bør spise mindre av, trenger vi ikke kunne alt om vitaminer, proteiner og mineraler.

Det er overraskende lite som skal til for en vanlig kropp, i forhold til hvor mye kosttilskudd markedsføres.  Ta for eksempel C-vitamin. Anbefalt daglig dose for en person mellom 11 og 60 år er 75 milligram daglig. Så smått er godt her. Uten C-vitaminer får vi skjørbuk slik folk fikk på lange sjøreiser fram til midten av 1700-tallet. Problemet løste seg da en smart marinelege begynte å servere sitronsaft.

Fett må vi faktisk spise, uten å overdrive. Men det er ikke ett fett hvilket. Feil fett kan tette til blodårene våre. Kunnskapen om dette, og nedgangen i inntaket av mettet er en av hovedårsaken til at færre dør midt i livet av hjerte- og karsykdom enn for få tiår siden. En suksesshistorie om forebygging.

Mange synes det er komplisert å sette seg inn i hva som er bra og ikke. Derfor trenger vi merkeordninger som er lette å tolke, og at det arbeides med enklere språk og framstilling.

Helsedirektoratet foreslår nå at salt skal merkes som salt. Lurt. De færreste av oss sier «Send meg natrium og pepper, vær så snill.»

Nøkkelhullet er en merkeordning som er lett å tolke. Det hjelper oss til å finne det sunneste alternativet innen hver varekategori. Noen har protestert på at nøkkelhullet er å finne på slikt som en ferdigpizza. Det betyr ikke at en diett med denne ferdigpizzaen sju dager i uka er sunt. Det er det ikke. Men skal du først skeie ut med en pizza, er greit å vite at noen alternativer er sunnere enn andre.

Skjerpede krav til nøkkelhullet er nå rett rundt hjørnet kan vi lese i VG i dag. Endringene vil bidra til å dytte oss i en sunnere retning. I tillegg til at salt skal hete salt, skal maksgrensen for saltinnhold strammes. Om de nye kravene vedtas, må saltinnholdet reduseres med 20 % for at varen skal komme gjennom nøkkelhullet. Dette er bra. For mye salt i ferdigmat er et stort helseproblem. Kravene til sukker, fett og mer fullkorn i produkter med nøkkelhull skal også skjerpes.

Nøkkelhullet gir et tydelig signal om at de vanlige, hverdagslige valgene våre er viktige, og at små grep kan ha stor betydning.