Stikkord

, , , , , ,

BildeDet knives nå om tittelen «Nordlands sprekeste kommunestyre» etter initiativ fra Nasjonalforeningen for folkehelsens fylkeslag i Nordland. Bladet Vesterålen bringer i dag siste nytt fra det regionale oppgjøret mellom Lødingen og Andøy. En fornøyd Lødingen-ordfører konstaterer at kommunen ligger over Andøy, med et snitt på 13 minutter og 43 sekunders aktivitet. Ordføreren sliter litt med disiplinen – fire av sytten representanter har ikke meldt inn sine resultater. (Tre fra FrP, en fra SP).

De foreløpige resultatene viser at Meløys politikerne er de flinkeste med 21,09 minutter. Vefsn er nest beste med 19 minutter.

Konkurransen skal gå fram til 15.juni, så kommunestyrene har fortsatt mulighet til å øke innsatsen og nærme seg helsemyndighetenes tilrådning om 30 minutters aktivitet hver dag. Blir det bra vårvær framover, kan aktivitetsnivået lett ta seg opp.

Fysisk aktivitet er viktig for å forebygge sykdom både i hjerte og hjerne, men for hjernens del er det også viktig i et her og nå perspektiv. En gåtur gjør godt for tankevirksomheten. Trolig ville mange kommunestyrevedtak stått seg på at politikerne hadde gått seg en tur rundt rådhuset før klubba smalt. Det er noe å vurdere, ordførere!

Det er et flott tiltak fylkeslaget til Nasjonalforeningen for folkehelsen har satt i gang, og heia alle de 11 kommunene som har tatt i mot utfordringen!

Hvis du så langt i lesningen har bygd deg opp et fnys over slappe politikere, kan det være greit å være klar over at bare 20 % av voksne i Norge oppfyller målet om fysisk aktivitet i 30 minutter om dagen. En stor undersøkelse med bruk av aktivitetsmåler viste et gjennomsnitt på 77 minutter i uka med fysisk aktivitet av en viss intensitet. Det skulle bli 11 minutter daglig, samme nivå som Andøy-politikerne i skrivende stund er registrert med.

Det viktige budskapet som politikerne både i Meløy, Andøy, Lødingen, Vefsn og de andre som er med i konkurransen «Opp av go’stolen» nå bidrar til å spre, er at litt aktivitet er mye bedre enn ingenting. Tilsammen 30 minutter om dagen med aktivitet som du blir litt varm av er en god investering i egen helse.

Det blir fort mange timer på baken i vårt moderne liv i bil, foran PC, TV og smartdingser.

«Sitting is the new smoking» erklærte Underholdningsavdelingens ville Yngvar Andersen-parodi for et par lørdager siden, etterfulgt av helsedirektør Bjørn Guldvog som brukte samme formulering da han noen dager seinere laserte Helsedirektoratets nye råd for kosthold og fysisk aktivitet noen dager seinere.

Lykke til Nordland!