Stikkord

, , , , , ,

ENFANT ET ALIMENTATIONTilsynelatende bittesmå diskusjoner kan vokse seg inn i nyhetssendinger og debattspalter når det dreier seg om kosthold og helse, og ikke minst hva som er rett i skoler og barnehager. I NRKs morgensending i dag var temaet: Er det rett eller galt å lære barn å steke fisk i smør? En idrettsfysiolog mente at smør var best. Fiskesprell, nasjonalt program for å få barn til å spise fisk, mente mettet fett burde unngås. Andreas Viestad, matentusiast og innehaver av Geitmyra matkultursenter for barn, mente at vi ikke skulle frata barn gleden over for eksempel en sprøstekt makrell, stekt i smør.

Det minner litt om brunostfeiden for kort tid siden. Myndighetene er opptatt av å få oss til å spise mer fisk og grove kornprodukter, og mindre mettet fett og sukker. Men hva om litt smør får barn til å spise mer fisk, og litt søtt pålegg får barna til å spise mer grovbrød?

Det mest korrekte og snusfornuftige svaret er at man kan lære barn å like det meste, og at alt kommer an på hvilke vaner man introduserer dem for. Og selvsagt at de spiser hva som helst om de bare er sultne nok. Men i småbarnsfamiliens travelhet, ønske om harmoniske måltider og bekymringer over småspiste barn, er det ikke nødvendigvis så opplagt hva som er rett.

Trygge foreldre vet å gjøre sine valg ut fra hva som alt i alt er til barnets beste. Foreldre må bruke sitt beste skjønn. Men de offentlige kostrådene må være presise og tydelige på hva som er bra for oss og ikke. De skal dessuten gjelde for alle, smale og runde. De må ta utgangspunkt i sikker viten og forskning om hva kroppen trenger og hva vi skal passe oss for. Dermed må de nødvendigvis også være litt firkantede. Så må vi selv bruke vett og forstand, og porsjonere utskeielsene passelig ut. Vi bør ikke ønske oss kostråd og helseråd som tar høyde for en hver situasjon.

Vi vil vi jo så veldig gjerne gi barna våre det beste utgangspunktet. Det som skaper problemer og forvirring er når ekspertene kakker hverandre i hodet med fakta og internasjonale rapporter om hva som er sunt og ikke. Vi må nok leve med at det fortsatt vil være diskusjoner om både små og store beslutninger ved matbordet og lære oss å velge hvilke kilder vi kan stole på.