Stikkord

, , , , , , , , , , , ,

BildeI går var jeg innom en butikk for å kjøpe påskeegg til et par små gjester vi er så heldige å få besøk av i påsken. Det var ikke bare 3 for 2 tilbud, men 3 var billigere enn 2. Dama bak disken sendte meg et mildt sagt lite anerkjennende blikk da jeg sa, «Takk, jeg trenger bare to». Jeg forsto raskt at jeg måtte bøye av og slenge på det tredje egget.

Episoden står i stil med det generelle snoptrykket som bygger seg opp nå før påske. Vår årvåkne ernæringsrådgiver Stine slo denne uka i bordet med en bunke annonser hun hadde funnet fra de store matvarekjedene. De overbyr hverandre nå med tilbud om billig påskekos. Vinneren er nede i 4.90 for smågodt. Og nesten alt det annonseres for er usunt.

Rimi annonserer for grillpølser og sjokolade i tillegg. Remas annonse er for smågodt, brus og potetgull. Ica reklamerer for mange varer, men først og fremst i snopkategorien. Coops annonse er for smågodt, kjøttdeig og kjeks. Kiwi vinner når det gjelder tilløp til helseprofil, med appelsiner og fruktsalatoppskrift i tillegg til billig brus og smågodt.

Det er klart det er lov å kose seg i påsken, med både påskeegg og god mat. Men må det være slike voldsomme mengder som avisannonsene nå legger opp til? Det ser ut til at annonsene er rettet inn mot familier ala «mormor og de åtte ungene». Mens gjennomsnittsfamilien i våre dager vel har 1,8 barn. Og er det egentlig snopet vi trenger å spare penger på?

Man kunne tro at annonsene var rettet inn mot å få reversert den gode jobben som Eivind Hellstrøm gjorde hos en familie i «Hellstrøm rydder opp hjemme», hvor far hadde lagt seg til et kosthold som innebar en kilo sukker om dagen. Heldigvis fikk han både øynene og gapet opp for sunnere mat i løpet av programmet.

Det er ok å skeie ut innimellom. (Jeg har tidligere lansert mottoet «også måtehold må praktiseres med måte»). Men vi har slett ikke bruk for at matvarekjedene pisker opp søtsuget til supersize-dimensjoner. Tvert imot har vi bruk for å bli satt på sporet av at smått kan være godt, og at påskekosen ikke nødvendigvis trenger å være sukret hele tiden.

God påske!