Begynner du å bli deffa foran bikinisesongen? Neida, det er ikke p-en på tastaturet som har streika. Det er VG som har et stort oppslag om «deffing» i dag, med forsidesaken «Slik får du strandkropp», illustrert med bilde av det som formodentlig skal være kvinnelig versjon av Standard Norsk Strandkropp.

Her møter vi Mats (18) som i tillegg til å være slank og veltrent, ønsket seg en god «muskeldefinisjon». De grundige rådene om hvordan oppnå idealkroppen er greie nok, og ikke usunne i og for seg. VG er også skikkelige nok til å ha med en liten advarsel til jentene: Damer skal faktisk ha litt fett, ellers kan det bli surr i hormonene. Forside-jenta er dermed et usunt ideal. Skal jenter oppnå sixpackmage, må så mye fett bort at de kommer i nettopp denne faresonen.

Men de fleste av oss er et godt stykke unna å kunne henge med i deffe-gjengen. Legger vi lista her der hvor VGs Standard Norsk Strandkropp er blir det glissent på strendene i sommer, uansett vær og det blir kort vei fra deffing til depping.

Faktisk er de fleste i Norge overvektige. I følge HUNT-studien fra Nord-Trøndelag er to tredjedeler av befolkningen over 20 år overvektige, og over 20 prosent har et fedmeproblem. Utviklingen går raskt den gale veien. HUNT-studien har fulgt nord-trønderne i tjue år, og viser en tredobling av fedme blant kvinner og menn i løpet av disse tre årene. Det er sikkert mye som kan sies om forklaringen på dette, men kort sagt handler det om gradvis mindre muskelbruk i kombinasjon med gradvis lettere tilgang til kalorier og fristelser. For den enkelte kan forklaringen på vektøkning ofte være mer komplisert.

Mange kommer inn i en ond sirkel hvor vekta blir et stadig større hinder for aktivitet og bevegelse, og blir en kilde til mange helseproblemer. Problemet kan forsterkes av de ekstreme kroppsidealene som ofte markedsføres i tabloidene. Dersom det fører til at folk med noen kilo for mye kvier seg for å være ute og røre på seg enten det er på strendene eller andre steder, får vi et enda større problem.

Folk er så forskjellige og de som vil får deffe i vei. Men det er befriende å lese en eks-deffers kommentar: legen Wazim Zahid (kjent som twitterlegen) deler i VG-oppslaget av egne erfaringer: «All den strenge dietten ble for kjedelig. Ikke var jeg spesiell morsom å leve sammen med heller.»

Med andre ord – til Mats og deffe-gutta: Husk at det finnes det andre veier til å være både sunn og morsom og at mange jenter synes det er like bra med litt mindre muskler og litt mer moro.