Stikkord

Bilde

Mitt venstre kne har begynt å oppføre seg som en slags antabus mot stillesitting. Det blir vondt og vrangvillig når jeg har sittet en stund. Etter bare noen meters gange oppfører det seg som et ganske vanlig kne. Fordelen er at jeg med nødvendighet må oppføre meg i tråd med anbefalingene i Helsedirektoratets nye kampanje «Dine30«, og bevege meg mer. I sammenhenger hvor jeg må bli sittende en stund, driver jeg med «snik-riverdance». Jeg tenkte bare ikke akkurat slik på det, før jeg så kampanjefilmen som ble lansert i dag.

Helsedirektoratets nye kampanje skal inspirere til økt fysisk aktivitet. Kampanjen har en Facebookside og oppfordrer folk til å bruke både Facebook og andre sosiale medier til å dele tips og bilder og annet som kan motivere til bevegelse. Håper vi får se kampanjefilmen på TV-også.

«Hver bevegelse teller, det er 30 om dagen som gjelder» er slagordet. Budskapet om at all bevegelse er bra harmonerer godt med et viktig poeng i talen som helse- og omsorgsminister Bent Høies holdt på den store årlige helsekonferansen til Helsedirektoratet i dag: «Vi trenger en ny definisjon av helse. En som tar utgangspunkt i det enkelte menneske. En som det er mulig å nå. Det er ikke slik at du har bedre helse jo fortere du løper og jo tyngre du løfter.»

Helseministerens forslag til en ny definisjon av helse var denne:

«Helse er å mestre de fysiske eller psykiske belastningene som kropp og sjel utsettes for.»

Dette synes jeg var et godt budskap.

De som elsker å trene og prestere til det ytterste får gjøre ting på sin måte. Alle må vi være aktive og i bevegelse på egne premisser, og finne vår egen vei til helse og mestring. Men om man velger å trene lite eller mye, så gjelder det altså en klar anbefaling til oss alle: Minimum 30 minutter om dagen i bevegelse.

Kampanjefilmen minner oss om mulighetene for å smugle mosjon og bevegelse inn i våre daglige gjøremål – babyløft, taxishake, snik-riverdance…

Parker bilen litt lenger fra jobben. Gå av bussen et stoppested for tidlig. Ta trappa. En liten ekstra sving her og der hjelper godt om du fra før sitter mye. Følg Dine30 kampanjen på Facebook for flere gode ideer.

I følge Helsedirektoratets tall er det ikke viljen vår det står på:

  • 88 prosent ønsker å være fysisk aktive
  • 65 prosent tenker på at de bør sitte mindre stille
  • 62 prosent i noen grad planlegger å sitte mindre stille
  • 56 prosent planlegger å bli fysisk aktive i henhold til Helsedirektoratets anbefalinger
  • 74 prosent ville bli mer fornøyde med seg selv dersom de var aktive i tretti minutter hver dag

Ingen kampanjer snur opp ned på levevanene våre, men kan bidra til å dytte oss i riktig retning og i den retningen de fleste av oss ønsker. Og selv om det er opp til den enkelte av oss å finne «mine30», blir det lettere når vi gir hverandre litt drahjelp opp av godstolen eller kontorstolen.