persilleEn av våre landsmødre fyller 90 år i dag – gratulerer Ingrid Espelid Hovig! En imponerende dame som har satt tydelige spor etter seg og som ikke er til å komme utenom når det skal mimres om 60, 70- og 80-tallet og hva vi så på TV. TV-mimring blir ikke det samme for dem som vokser opp i dag. Med en kanal på TV, tok vi den underholdningen som kom, og zapping var ikke oppfunnet. Dermed mange av oss en god andel av de minst 300 fjernsynskjøkkensendingene som Ingrid Espelid Hovig serverte.

Oppskriften til programmet var omtrent slik: En porsjon folkeopplysning om sunn hverdagsmat blandes godt med mye matglede og kos. Pyntes med en liten persilledusk.

Noen oppvekstminner sitter sterkere enn andre. Sier noen heimkunnskap til meg, kan jeg levende se for meg fru Haugerud på Skogmo Ungdomsskole som jeg hadde både i tysk og heimkunnskap. Et av hennes særpreg var måten hun overførte tyskpedagogikken til heimkunnskapen. I tysktimene innprentet hun gramatikkreglene: An, auf, hinter, in..durch, für, gegen ohne, um.. Og på skolekjøkkenet lærte hun oss å kutte grønnsaker slik: skiver, strimler, terninger, skiver, strimler, terninger…Det var «ordnung  muss sein» i begge fag. Tysk-gramatikk må faktisk pugges. Jeg er ikke sikker på om så mange fikk den store inspirasjonen til å lage mat av Haugeruds metoder!

Dagens 90-årsjubilant er stadig på farten, forstår vi ut i fra avisomtalene av henne i dag. Dessverre falt hun og knakk armen nylig, men det på et fornemt sted: under Bocuse d’Or i Stockholm kan vi lese i Dagbladet.

I Dagsavisen bruker Ingrid dagen til å slå i kjøkkenbordet: – «At alle elever burde fått et måltid på skolen er en veldig god ide…Det ville være et gode for alle», sier hun og forteller at hun også i mange år har arbeidet med å styrke opplæringen om mat i skolen.

Like fornuftig som alltid. Hurra for hele Norges mat – og helselærer!