sjekkedagenDet er flere grunner til å være på sjekker’n på en fredag, men i denne omgangen gjelder det sjekking av om det står bra til i blodårene dine. Denne uka har vi kampanjen «Den store sjekkedagen» i samarbeid med Grete Roede, Vita hjertego og Boots apotek. Sjekken kan du nå ta gratis hos Boots apotek. Formålet er å spre informasjon om hvordan vi unngår for høyt kolesterol i blodet, betydningen av å ha kunnskap om hvordan vi ligger an i forhold til dette og når du bør ta affære og gå til legen.

«Sjekkedagen» har et enkelt budskap – et lite stikk i fingeren kan fortelle deg om kolesterolet er i orden, eller om du bør undersøkes nærmere. Er ditt totalkolesterol under 5 mmol/l, er det ikke nødvendig å gjøre noe annet enn å huske å ta vare på helsa mens den er god. Er den over 7.8 får folk råd om å gå til legen.

Med dette enkle budskapet og den solide vitenskapelige dokumentasjonen for sammenhengen mellom høye kolesterolverdier og hjerte- og karsykdom, er det litt merkelig at det så å si alltid kommer kritikk fra legehold av disse årlige kampanjene.

Til KK.no mener Marit Hermansen, leder for Norsk forening for allmennmedisin, at det er unødvendig at friske personer tester kolesterolet. Hermansen frykter nok et renn på legekontorene, men saken er jo at de fleste som tester seg får beskjed om at de ikke trenger å gå til legen på grunn av kolesterolverdiene. Så får de gjerne noen råd på kjøpet om hvordan de kan fortsette å unngå dårlig hjertehelse. De som derimot tester seg og finner ut at de har høye verdier, er folk jeg går ut i fra at Hermansen også ønsker skal bestille legetime. Av disse vil noen faktisk være i risiko for alvorlig sykdom.

I et annet KK – Klassekampen – rettet lege Erik Hexeberg. Hans agenda er uenighet i myndighetenes råd om mindre inntak av mettet fett.

Det er vanskelig for oss amatører å forholde oss til at medisinere er uenige om hva som er sunt og ikke. Særlig når folk som Hexeberg refererer kilder som om de var de eneste tilgjengelige. Kolesterolkampanjen bygger på kunnskapen fra en rekke epidemiologiske studier som viser en sammenheng mellom høyt kolesterol og økt dødelighet, blant annet en kunnskapsoversikt fra The Lancet (2007) som omhandler 55 000 dødsfall. Hexeberg viser til Hunt-undersøkelsen som omhandler under 800 nordtrøndere.

Nasjonalforeningen for folkehelsen har over 100 års tradisjon for å omsette forskning til folkelig helseinformasjon. Til å hjelpe oss i arbeidet mot hjerte og karsykdom har vi et eget hjerte- og karråd hvor noen av landets fremste hjerteeksperter bruker av sin korte fritid til å gi oss råd. Vi støtter oss også på myndighetenes helseråd som til en hver tid oppdateres i forhold til nytt på forskningsfronten.

Målet for vår helseinformasjon er ikke å skape helseangst og kø på legekontorene. Tvertimot. Vi vil gi folk kunnskap om hvordan vi kan ta vare på helsa og enkelt kunne følge med på vår egen helse. Utgangspunktet vårt er at det for friske mennesker ikke er så mye som skal til for å fortsette å være friske.

Lykke til med sjekkingen!

Reklamer