Stikkord

Children opening a magic gift box

Barndommens jul hadde et magisk skjær over seg. Stemningen bygde seg opp i tiden fram til jul, med rundvask, pynting, baking, brygging og syltepressing, som moren min ordnet i stand etter skikkene fra sine formødre. Gaver ble brakt i hus i all hemmelighet og plassert på hemmelige steder i huset. Nisser og engler i skjønn forening snek seg ned fra loftet. Alle de kjente ritualene, pyntetingene, luktene og maten ga en salig blandet følelse av spenning og trygghet. Når julaften kom ville vi at ribbemiddagen rundt et julepyntet bord skulle vare lenge, samtidig som vi ikke kunne bli fort nok ferdig der vi satt og kastet skråblikk på julegavene under juletreet.

Vi vil så gjerne gjenskape julemagien fra barndommen. Derfor er det herlig å feire jul med barn. De har et helt annet øye for magi enn oss voksne, med all vår fornuft og bekymring. Men så er det også nervepirrende med jul når en har barn fordi en jo så inderlig ønsker at de skal få gode juleminner de også. Det som er litt komplisert med jula er at forventningene om den perfekte julemagien også skaper uendelig risiko for skuffelse.

Nå er barna blitt voksne. Jeg håper de fikk med seg noen gode juleminner, selv om mine juleforberedelser ikke har vært i nærheten så ambisiøse som min mors. En er blitt vegetarianer siden forrige jul. Jeg har undersøkt saken og funnet ut at det nærmeste en kommer tradisjonsmat for veggiser er nøttestek. Så det skal det bli. Vi andre skal spise ribbe.

Rundt bordet hjemme hos oss blir vi elleve på julaften – før het det «med store og små» – nå er de yngste to nittenåringer og den eldste åttisju (uten at noen ville kunnet gjette det). Det blir helt sikkert hyggelig og vi behøver kanskje ikke å forvente den rene magien.

Men jeg fikk et glimt av litt julemagi for et par dager siden. Jeg var på julekonsert, og da vi ruslet ut av Sofienberg kirke med Deilig er jorden fremdeles i ørene hadde begynt å snø. Et sjeldent gode denne vinteren.

For de som har barn å feire jule med, gjelder det å huske at det ikke nødvendigvis skal så mye til før jula blir magisk nok for barna. De bryr seg gjerne ikke så mye om ribba blir sprø, om kakene er hjemmebakte, om du ikke rakk å pusse vinduer, om det er hvitt ute eller grått slaps. Kanskje bryr de seg egentlig ikke så mye om gavene er svindyre heller. For dem er det vel viktigere at alle er glade og ikke utslitt av juleforberedelser, at ingen krangler eller blir fulle. Så senk skuldrene og forsøk å finne julefreden.

God jul!